Onze ere-dirigent Frans Buelens

Van 1961 tot 2018, dus gedurende 57 jaar, dirigeerde Frans Buelens met een nooit aflatend entoesiasme Sint Rumoldus en zwaaide zijn stokje doorheen de goede en de kwade dagen.

Reeds op tienjarige leeftijd ging hij naar de muziekacademie van Laken en studeerde er trompet bij Franz Wangermée. Op veertienjarige leeftijd behaalde hij de Eerste Prijs en de Regeringmedaille. Daarna zette hij zijn muziekstudies voort aan het Brussels Conservatorium.

Na eerste prijzen voor notenleer en trompet in de wacht te hebben gesleept volgde hij bij René Defossez een opleiding tot dirigent.

Als vanzelfsprekend werd hij opgenomen bij de Muziekkapel van de Luchtmacht waar hij eerst de trompet en daarna de bastuba bespeelde. Hij bleef er tien jaar, speelde in binnen- en buitenland en werd tijdens deze periode ook regelmatig uitgenodigd om als vervangende bastuba op te treden met het Nationaal Orkest van België, vooral bij grote gelegenheden.

Toen hij bericht kreeg dat hij zou overgeplaatst worden naar Duitsland, zinde hem dat niet erg. Hij was toen pas getrouwd, gaf les in 2 muziekscholen en dirigeerde 4 fanfares.

Hij stapte uit de professionele muziekwereld en leidde vanaf dan werkelijk een dubbel leven : overdag zijn werk in de bank en 's avonds en in het weekend de muziek.

Mocht hij tijd hebben, Frans Buelens zou ook een succesvol componist zijn. In 1975 componeerde hij de "Agoramars" en behaalde daarmee de Eerste Prijs Jonge Componisten van de Federatie Brabant. Hij was niet weinig verrast toen hij deze mars enkele jaren later hoorde spelen bij de televisiereportage van een voetbalmatch in München.

Muziek is voor hem meer dan een hobby, het is een werkelijk deel van zijn leven, waarin hij tijdens elke herhaling, tijdens elk gesprek iedereen met overtuiging trachtte te betrekken.

Op een gegeven moment begonnen de jaren echter te wegen, en besloot Frans in schoonheid afscheid te nemen van zijn dirigeerstokje en de fakkel over te dragen. Op 10 en 11 november sloten we een muzikaal tijdperk af met ons themaconcert Een leven vol muziek. Het werd een prachtig weekend waarin we met spijt maar ook veel warme gevoelens afscheid namen van een vriend en bezieler van onze harmonie waar hij jarenlang de muzikale vader van geweest is.